Dubbele Hartvlammer 10 cm/ 7,5 cm

94 artikel(en)
PV-BGR

€ 12,50

Met de hartvlammer, 10 cm breed, kun je heel eenvoudig een mooi houtnerfpatroon aanbrengen op een egale basislaag. Met de bolle kant breng je het patroon aan, met de kammen kun je streepeffecten creëren.
+
De rubberen hartvlammer is een geweldig handig hulpmiddel om een hout-look te creëren. Ook meubels in glad MDF kan je hiermee veranderen in een net-echt houten meubel. Het is niet moeilijk om te doen, en geeft een verrassend  effect. De grote truc is dat je je hand beweegt naar boven en beneden, terwijl je de hartvlammer over het paneel trekt. Enige afwisseling naar links en rechts maakt dat de nerf natuurlijk over komt.
Gehoutte planken bij Fooddock, DeventerIKEA-hack tafel met nep houten planken

De hartvlammer is een geweldig hulpmiddel om een snel houteffect te bereiken. De grote truc is dat je je hand beweegt naar boven en beneden, terwijl je de hartvlammer over het paneel trekt. Enige afwisseling naar links en rechts maakt dat de nerf natuurlijk over komt.

Heb je een hartvlammer met aan de ene kant rubberen tandjes, dan kan je die tandjes gebruiken om daarmee wat zij-nerven aan te brengen. Als dat te harde lijnen worden in vergelijking met de nervenstructuur, kan je dat verzachten door in de lengte van de nerf er met de kwast zacht overheen te strijken in de lengterichting.De tweezijdige hartvlammer geeft zowel brede als smallere nerven.

De meeste houteffecten worden gemaakt op een lichtere ondergrond dan de bovenlaag waar je de nerven in trekt. Dat is geen wet, ook een grijzige bovenlaag kan een heel fraai vergrijsd hout opleveren! Werk je in Chalkpaint, dan zet je eerst een dekkende laag op die je laat drogen. De Chalkpaint droogt heel snel; het werkt veel gemakkelijker als je voor de bovenlaag de Chalkpaint vermengt met wat transparante verniswas. Deze zorgt ervoor dat de bovenlaag waar je de nerven in trekt wat langzamer droogt, en het maakt de bovenlaag iets transparanter, wat natuurlijk oogt. Die verniswas kan je ook gebruiken om het eindresultaat te beschermen tegen voortijdige slijtage.

Op een (plastic) bordje doe je een of meer lepels Chalk Paint in de kleur waar de nerven mee worden gemaakt. Voor elke lepel Chalkpaint doe je ongeveer een kwart tot een halve lepel verniswas op het zelfde bordje. Dat meng je met de kwast enigszins door elkaar. Het mag wat onregelmatig gemengd zijn; dat verhoogt de levendigheid van het eindresultaat. Het mengsel moet nu goed vloeibaar zijn. Met de kwast breng je het mengsel aan waar je de houtstructuur wilt hebben. Je ziet al gelijk dat het geen egale laag wordt; helemaal goed! En nu trek je met de hartvlammer de nerven er in. Regelmatig de hartvlammer schoonmaken met papier of een doek, of een borsteltje. Als de hartvlammer vol verf zit, lopen de nerven vol en wordt het niet mooi. Mislukt het, dan kan je met de kwast het mengsel weer uitvegen en opnieuw aan de gang.

Het resultaat een paar uur laten drogen; dit duurt langer dan wanneer je alleen Chalk Paint gebruikt. De houtnerf-structuur heeft reliëf en is daardoor kwetsbaar. Een beschermlaag van twee dunne lagen transparante vernis of verniswas is zeker aan te raden.

Houtnerven-op-mdfIkea-tafeltje-houtnerf-structuur Twee voorbeelden van de houtnerf-structuur.  Het tafeltje is van oorsprong glad wit MDF, en nu met Olive, Duck Egg Blue en transparante vernis een leuk houten tafeltje geworden.

Info