KWASTEN EN PENSELEN

Allerlei soorten penselen en kwasten. Er zijn geen definiteive regels voor welk penseel waarvoor geschikt is. Zet een kwast naar je eigen hand, maar:

Varkenshaar (school-, studie- en topkwaliteit) is geschikt voor dikkere verf als acryl en olieverf of pasteuze gouache. Zeer geschikt voor borstelen (Engels: Bristle, of Duits:Borsten), het ruige werk. Deze kwasten zijn relatief goedkoop, de beste zijn contragezet en van varkens uit de regio Chungking in China. Vooral in gebruk in Europa trouwens.

Synthetisch haar (Nylon) is geschikt voor pasteuze verf als deze haren dik zijn en dunne verf als ze dun zijn. Nylon kwasten zijn dus niet alleen geschikt voor acryl i.t.t. wat men vaak zegt. De beste Nylon haren hebben een buik en lopen aan het eind nog wat dunner toe. Nylon zelf kan geen water bevatten dus is de streek kort, zeker bij dik haar. Het heeft niet veel zin om dikharige Nylonkwasten te verkopen als er varkensharen zijn.

Marterharen zijn dun en flexibel. De bruine of zwarte marter (Iltishaar) staat minder goed bekend als de roodmarter. Van de Roodmarter is het haar van de Kolinsky de meest veerkrachtige soort. In de koudste delen van Siberië worden deze marters gehouden en de wintervacht levert de beste haren. Wij leveren deze kwasten uit de beste bronnen. Zie een goede Kolinsky marter als een top koksmes dat je hele leven mee gaat. Voor aquarellisten: koop in ieder geval één Kolinskymarter penseel nr.12 en heb er de rest van je leven lol van. Gebruik marter bijvoor keur voor gouache en aquarel. Voor (verdunde)olieverf; maak ze goed in het hart schoon met verdunner en was ze na met terpentine.

Zie voor andere haarsoorten de individuele kwastensoorten a.u.b.

 

 

 

 

 

€ 2,95
Maat: serie 268 rond no 2, serie 268 rond no 6, serie 268 rond no 8, serie 268 rond no 10, serie 268 rond no 12