Wil je graag tips en trucs ontdekken voor het werken met krijtverf? Hieronder hebben we verschillende handleidingen opgesteld aan de hand van concrete voorbeelden. Staat jouw vraag of wens er niet tussen? Neem dan een kijkje bij onze "Veelgestelde vragen" of neem contact met ons op via e-mail of telefoon. We helpen je graag verder!

 

 


 

Tuinmeubels schilderen met krijtverf

Voor het schilderen van tuinmeubels met krijtverf, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken:

1. De verf zal door weersinvloeden op een natuurlijke wijze verweren.

2. Zorg ervoor dat het te schilderen oppervlak schoon en zo droog mogelijk is. Bij voorkeur wacht je tot er een aantal droge, warme dagen zijn geweest voordat je begint met schilderen.

3. Na het schilderen moet het meubel echt een etmaal droog blijven, zodat de krijtverf de kans krijgt om goed door te drogen. Pas na twee weken is de krijtverf volledig uitgehard. Als het meubel kan drogen in de zon, zal de verf extra sterk worden.

 

Tuin meubel

Tuinmeubels & Chalkpaint,
een prima combi!

En dan nog even dit:

 • Als een meubel buiten staat, is het niet nodig om het na het drogen te behandelen met boenwas of vernis. De krijtverf is namelijk enigszins poreus en ademend. Hierdoor kan vocht dat door weersomstandigheden in het hout trekt, er ook weer uit verdampen. Als je een waslaag of vernis aanbrengt, wordt het verdampingsproces vanuit het hout belemmerd, wat kan leiden tot craquelé en het loslaten van de mooie gekleurde afwerking.
 • De verf zal van nature door weersinvloeden verweren.

 

Bij teakhout of ander exotisch hout kan het probleem van 'doorslaan' optreden, wat zich manifesteert als roze of gelige vlekken in je schilderwerk.

Bij mijn teakhouten bank, die al een paar jaar buiten staat, heb ik dit probleem niet ervaren. Door de vele regenbuien die het al heeft doorstaan, zijn de natuurlijke kleurstoffen uit het hout getrokken. Als je echter een relatief nieuw buitenmeubel hebt, is het verstandig om een proefstukje te maken op een plek waar je het niet ziet, om te zien hoe het hout reageert op de krijtverf.

En misschien vind je de verkleuring zelfs wel een mooi oud effect geven…

 


 

Doorslaan of ‘bloeden’

Houtsoorten zoals teakhout, mahonie en eikenhout bevatten vaak kleurstoffen die oplosbaar zijn in water. Als deze houtsoorten in contact komen met water of bijvoorbeeld verf op waterbasis, kan het leiden tot 'bloeden' of 'doorslaan': de kleurstoffen in het hout komen door de verf- en afwerkingslaag heen. Meubels die gebeitst zijn, vooral die uit de jaren '30 en '40, kunnen een vergelijkbaar probleem hebben.

 

Vlekken

Na het aanbrengen van verf, was of vernis kunnen er roze, gele of bruine vlakken of verkleuringen verschijnen.

Een nieuwe verflaag aanbrengen biedt geen oplossing, aangezien de kleurstoffen soms nog wel een jaar later door de verf, vernis of was heen kunnen komen. Van tevoren is vaak niet te voorspellen of dit zal gebeuren. Het ene kastje kan wel bloeden, terwijl het andere nauwelijks of niet bloedt. Vooral bij een lichte kleur verf is dit het meest opvallend.

 

Bloeden-eikenhout

Oplossing

Om bloeden te voorkomen, kun je eerst een isolerende laag aanbrengen. De Boscalit Isoleerprimer is hiervoor wellicht de beste keuze. Het is niet nodig om een laag krijtverf eerst te verwijderen! Gewoon even glad schuren met een schuurpad, zodat de verflaag zacht en glad aanvoelt, is voldoende.

Ook oude vlekken kunnen verkleuringen veroorzaken die door de nieuwe verflaag heen kunnen komen. Om dit te voorkomen, kun je opnieuw de Boscalit Isoleerprimer gebruiken. Hiermee blijft de vlek achter de isolerende laag en komt het niet door de nieuwe verf heen.

 

Twijfel

Als je twijfelt, is het verstandig om op een proefstukje zowel de krijtverf als de afwerkingslaag aan te brengen. Soms wordt het doorslaan pas zichtbaar wanneer je de vernis of was aanbrengt!

De Boscalit Isoleerprimer is verkrijgbaar in zowel wit als transparant. Voor lichte verfkleuren wordt de witte Boscalit aanbevolen. Voor andere kleuren en voor het doorschuren achteraf, waarbij de houtkleur hier en daar door de verflaag zichtbaar wordt, is de transparante Boscalit-primer het meest geschikt.

 


 

Vloeren en trappen afwerken

Voor een vloer of trap is het essentieel dat je niet vaak opnieuw hoeft te schilderen of bij te werken. Daarom adviseer ik om de afwerking direct goed aan te pakken.

Mijn aanpak is om eerst twee lagen Super Vloervernis te gebruiken, gevolgd door een of twee lagen Vloervernis heel mat, beide van Polyvine. Hierdoor krijg je niet alleen goede bescherming, maar bereik je ook een zeer matte eindafwerking.

 

Polyvine vloervernis

Aan de slag

 • Voor het mooiste resultaat wordt de gedroogde krijtverf-laag eerst licht geschuurd, en het schuurstof wordt opgeveegd met een veger en/of doek.
 • Breng de vernis in dunne lagen aan, omdat het snel droogt. Na 1 of 2 uur kan een volgende laag worden aangebracht. Het is belangrijk om te voorkomen dat te dikke lagen worden aangebracht, omdat dit de afwerking troebel kan maken. Tussen de lagen vernis is het raadzaam om licht te schuren. Deze kleine moeite zie je terug in het eindresultaat!
 • De vernis is na 16 uur hard, maar het is aanbevolen om minstens 48 uur te wachten voordat je meubels verplaatst of tapijten teruglegt. De krijtverf blijft nog 2 weken uitharden, zelfs nadat het droog is. Zelfs terwijl de vernislagen al uitgehard zijn, is het geheel nog enigszins kwetsbaar.
 • Voor de eerste laag vernis op de krijtverf, is de ervaring dat er gemiddeld 15 tot 20 m2 uit een liter gaat. Voor de volgende lagen is dit meestal wel 20 tot 30 m2 per liter.

 


 

Houteffecten maken met de hartvlammer

De hartvlammer is een fantastisch hulpmiddel om een houteffect te creëren. De truc is om je hand op en neer te bewegen terwijl je de hartvlammer over het paneel trekt. Een beetje variatie naar links en rechts zorgt ervoor dat de nerf er natuurlijk uitziet. Met de tweezijdige hartvlammer kun je zowel bredere als smallere nerven maken.

Meestal worden houteffecten gemaakt op een lichtere ondergrond dan de bovenste laag waarin je de nerven trekt. Maar dit is geen vaste regel; zelfs een grijzige bovenlaag kan een prachtig vergrijsd houteffect geven!

Hoe werkt het?

 • Begin met het aanbrengen van een dekkende laag Chalk Paint, die je laat drogen. Voor de bovenlaag meng je de Chalk Paint met wat transparante verniswas, dit maakt het makkelijker om te werken en zorgt ervoor dat de bovenlaag langzamer droogt. Bovendien maakt het de bovenlaag iets transparanter, wat een natuurlijk uiterlijk geeft.

 • Op een (plastic) bordje plaats je een of meerdere lepels Chalk Paint in de kleur waarmee je de nerven wilt maken. Voeg voor elke lepel Chalk Paint ongeveer een kwart tot een halve lepel verniswas toe op hetzelfde bordje. Meng dit met de kwast enigszins door elkaar. Een onregelmatige mix verhoogt de levendigheid van het eindresultaat. Het mengsel moet nu goed vloeibaar zijn.

 • Met de kwast breng je het mengsel aan op de plekken waar je de houtstructuur wilt creëren. Je zult zien dat het geen egale laag wordt, wat precies goed is voor het gewenste effect.

 • Vervolgens gebruik je de hartvlammer om de nerven in het mengsel te trekken. Zorg ervoor dat je de hartvlammer regelmatig schoonmaakt met papier, een doekje of een borsteltje. Als de hartvlammer te vol zit met verf, kunnen de nerven te vol lopen en wordt het resultaat minder mooi.

 • Mocht het resultaat niet naar wens zijn, dan kun je met de kwast het mengsel weer uitvegen en opnieuw beginnen.

 • Laat het resultaat goed drogen voordat je verder gaat.

Ikea-tafeltje-houtnerf-structuur

Kistje-in-verniswas-Notelaar

 


Video tutorials

Kan ik ook kunststof keukenkast-deurtjes met Annie Sloan Krijtverf verven?

Zeker, dat is mogelijk! Voor het beste resultaat kun je de deurtjes grondig schoonmaken met bijvoorbeeld ammonia of St. Marc. Als alternatief kun je St. Marc gebruiken, dat heeft dezelfde ontvettende eigenschappen als ammonia, maar heeft geen vervelende geur en is milieuvriendelijk. Het doel van beide schoonmaakmiddelen is om de oppervlakken te ontvetten en schoon te maken, zodat de nieuwe verflaag goed kan hechten. Na het schoonmaken, de deurtjes afnemen met schoon water om alle losse vuildeeltjes te verwijderen, vervolgens laten drogen en dan kun je aan de slag gaan met Chalk Paint om je keuken een mooie nieuwe uitstraling te geven.

Voor de afwerking zou ik aanraden om een goede vernis te gebruiken, zoals die van Polyvine. Hun extra matte vernis is daadwerkelijk mat en zal niet vergelen. Dit zorgt voor een duurzame bescherming van de verf en behoudt de mooie uitstraling van je keuken.

 

Metaal effecten en krijtverf

Je kunt krijtverf prima gebruiken om over glanzende oppervlakken als plastic of metaal te schilderen:

 • Plastic spiegels, metalen kandelaars.
 • Wel goed ontvetten. Dan de verf direct over het metaal of kunststof.
 • Als de verf nog nat is met een vochtige doek over het reliëf halen. Dan komt het metaalachtige iets bloot te liggen.
 • Als de verf inmiddels droog is. Na een uurtje. Dan kun je ook over het metaalopperlak schuren met een schuurpapier op schuurspons van korrel 80 of 150 p.
 • https://www.youtube.com/watch?v=Qooo-8SG1tU